úterý 24. května 2016

De grønne slagtere (Řezníci, 2003) - Dánská komedie

Svend (Mads Mikkelsen) a Bjarne (Nikolaj Lie Kaas) jsou dva řezníci v malém dánském městečku. Jednoho dne začnou mít plné zuby svého šéfa a rozhodnou se otevřít si vlastní řeznický krámek. Z počátku se jim zákazníci nehrnou, vše se ale změní ve chvíli, kdy Svend omylem zabije elektrikáře a v návalu zlosti jeho maso nabídne zákazníkovi. Právě tahle nová chuť způsobí, že se jim dveře krámu už netrhnou.
Výsledek obrázku pro green butcher
Stejně jako další film Anderse Thomase Jensena - Adamova jablka (Adams æbler), je i tento snímek zajímavou směsicí bizarního dramatu a pořádně černého humoru. Právě tento styl může způsobit, že se nebude jednat film pro každého. Alespoň já osobně jsem měl opět chvíli problém se vůbec naladit na ten velice svojský způsob humoru, ale jakmile jsem se do něj dostal, začala opravdu královská zábava. A stejně jako u již zmiňovaných Jablek, i zde to fungovalo díky skvělému výběru skutečně originálních a zajímavých postaviček.

Samozřejmě, nejvíce zaujme opět Mikkelsen. Jeho podivín Svend tu je postavou, která by zřejmě v kterémkoli jiném snímku, byla prezentována jako děsivý masový vrah. Tady je vám v podstatě i po celou dobu sympatický, a to i v momentech, kdy za svými oběťmi zavírá dveře mrazáku. Životem zničený Kaasův Bjarne ho pak skvěle doplňuje a jeho "rodinná linka" s nemocným bratrem a budování nového vztahu jsou podány tak, že zbytečně neruší. Ačkoliv na základě závěrečné pointy je jasné, že to byla víceméně jen nástavba na to, aby měl příběh nějakých těch 90 minut.

Výsledek obrázku pro green butcher
Řeznící jsou komedií, pokud vůbec jsou komedií, která asi není pro každého. Pokud si nelibujete v onom cynickém humoru, jaký předváděla třeba britská série The League of Gentlemen, tak může podle mého názoru tento film směle vynechat. V opačném případě by to mohl být film právě pro vás. 

Hodnocení: 75 %

Kladmannův dodatek: Po zhlédnutí Adamových jablek, které mi celkem sedly do mého současného rozpoložení, jsem dostal náladu na něco podobného. O dva roky starší snímek stejného režiséra splňoval všechna kritéria a naplno zabavil. Tomuto zvláštnímu dánskému humoru začínám pomalu ale jistě přicházet na chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat