pondělí 16. května 2016

Grabbers (Chňapáci, 2012): Čistě britská záležitost

Strážník Ciarán O’Shea (Richard Coyle) žije svůj monotónní život na malém irském ostrově, kde žije jen pár obyvatel a vrcholem zábavy je vysedávání nad pivem v hospodě. Z tohoto klidu je vyruší útoky podivných monster, které začnou sužovat (a ohrožovat) životy místních rybářů. Ve stejnou dobu přijíždí i nová členka policejního sboru, zapřísáhlá abstinentka Lisa (Ruth Bradley).
Výsledek obrázku pro Grabbers 2012
Snímek režiséra Jona Wrighta pokračuje v tradici britských sci-fi komedií. Takže tu máme klasické obsazení ve stylu "jo, ten je z toho", britsky škaredé počasí a samozřejmě absolutně nepodstatnou nadpřirozenou hrozbu. Ano, mimozemské příšery sice vypadají naprosto úchvatně, ale vlastně by to bez nich mohlo taky fungovat. A to je tak nějak problém celého filmu. Pokud jste viděli filmy jako Shaun of the Dead či The World's End, tak tu vlastně není nic nového. Nic čím by film nějakým viditelnějším způsobem vynikl. Nápad, že monstra jsou alergická na alkohol, sice originálně zní, ale ve filmu to na mě osobně pak nepůsobilo, jak mělo.

To ale neznamená, že by šlo o vysloveně špatný film. Humorné pasáže veskrze fungují (i když ty opilecké vtípky se po čase tak nějak přejí), akce nevypadá špatně, ačkoliv máte takový ten pocit, že stejně tak by to mohlo být natočeno i jako televizní film a rozdíl v tom veskrze nepoznáte. Ale to je možná dáno rozhýčkaností z vysokého standardu pořadů BBC
A co ono obsazení? Richarda Coyla mám rád už od Couplingu a do role opileckého policisty se celkem hodil. Russel Tovey je tradičně fajn, i když s jeho postavou je téměř ke konci naloženo tak nějak podivně. Ruth Bradley si nelze neoblíbit, už jen kvůli tomu přízvuku. 

Grabbers sice pokračují v té dobré tradici britských multižánrových komedií, které určitě pobaví, ale vlastně nemáte pocit, že by šlo o něco, co si pustíte znovu zas. Na jedno zhlédnutí to ale zábava je.


Hodnocení: 55 %

Kladmannův dodatek: Jako první jsem objevil obrázek onoho monstra z tohoto filmu. To mě celkem zaujalo, chvíli jsem pátral o co se jedná a našel i film samotný. Obsazení to mělo už od pohledu celkem fajn, tak jsem si řekl, že se na něj musím podívat. Hodnocení už znáte.

Žádné komentáře:

Okomentovat