čtvrtek 6. října 2016

Joheunnom nabbeunnom isanghannom (Hodný, zlý a divný, 2008) - Jihokorejská pocta Leonemu

Příběh sleduje tři muže při jejich honbě za mapou, která ukazuje místo, kde se skrývá velký poklad. Jejich cesty se kříží a mrtví přibývají.

Film jihokorejského režiséra Jee-woon Kima je jedním z těch, kde se nabízí otázka, jak je někdy úzká hranice mezi poctou a prachsprostým vykrádáním. U Hodný, zlý a divný jsem měl pocit, že se nacházíme někde na půli cesty.

Počínaje názvem, jednotlivými scénami, příběhem, dostáváme totiž korejskou verzi Hodného, zlého a ošklivého režiséra Sergia Leoneho. Právě některé doslovné citace některých scén působí místy až trochu nuceně. Což je trochu škoda, jelikož to pak často nefunguje jak by mělo. Například závěrečný truel postrádá tu správnou atmosféru, kterou pak ani nezachrání relativně překvapivý zvrat.

Na druhou stranu "westernové" Mandžusko má něco do sebe a stejně jako třeba u thajského Tears of the Black Tiger, je zajímavé sledovat, jak se mísí westernové stereotypy s výraznými asijskými prvky a mentalitou. Právě proto není třeba radno čekat pomalý film, ale spíše místy až přepálenou akční jízdu. V těch momentech je film obvykle nejoriginálnější a nejzábavnější. Pomyslným vrcholem je pak působivě natočený přejezd přes poušť, kde se postupně předjíždí armáda, pistolníci a samozřejmě hlavní hrdinové.

Celý film však samozřejmě stojí na ústředním triu, které však nemusí nutně všem sednout. Hlavně postava "divného" je v některých momentech spíše otravná a občas v jeho případě komediální složka filmu moc nepomáhá. Zlý je zlý a obvykle se na takových postavách nedá moc co pokazit, ale stejně jako hodnému jim pro některé momentech chybí ono potřebné charisma.

I přes tyto výtky však Hodný, zlý a divný rozhodně není špatným filmem. Jako akční blockbuster s komediálními prvky funguje naprosto skvěle a v porovnání se zatuchlými generickými filmy aktuální hollywoodské produkce je stále tak o dvě třídy větší zábavou.


Hodnocení: 70 %

Kladmannův dodatek: Musím se přiznat, že jsem v poslední době propadl asijským blockbusterům, tudíž vidět tento film byla spíš povinnost. 

Žádné komentáře:

Okomentovat